Українська волонтерська служба

Свідомі
5 min readOct 4, 2021
Фото: Українська Волонтерська Служба

Українська Волонтерська Служба — громадська організація, що розвиває культуру волонтерства в Україні. Її мета — поширення волонтерського руху в Україні. Велика ідея — утвердження волонтерства для кожного. Їхня команда допомагає українцям долучатися до волонтерства, незважаючи на вік, стать або інші ярлики.

Організація має кілька напрямків роботи: формування волонтерських спільнот у великих та маленьких містах України, освітні програми для волонтерів та громадських організацій, проєкт психоемоційної підтримки самотніх людей та напрямок адвокації.

Українська Волонтерська Служба дала поштовх до розвитку культури волонтерства та продовжує робити так, щоб волонтерство в Україні звучало голосно.

Про діяльність організації розповіла Олена Вузька, операційна директорка УВС.

Історія створення

Організацію ми створили у 2017 році, коли група активістів з Одеси зрозуміла, що нам болить волонтерство, що ми хочемо, щоб волонтерство в Україні звучало голосно, щоб стереотипи, які існують навколо нього, розвіювалися, і щоб більше людей долучилося до цієї сфери. Ми вирішили це робити не просто точковими проєктами та заходами, а системно, тож створили громадську організацію. У 2017 році в Одесі ми заснували Українську Волонтерську Службу, яка продовжує розвивати культуру волонтерства в Україні до сьогодні.

Ми насправді пишаємося тим, що заснували організацію саме в Одесі. Хоча були моменти, коли ми намагались переїжджати офісом в Київ, ми все ж зрозуміли, що хочемо бути частиною громадянського суспільства саме в Одесі, розвиваючи культуру волонтерства всією країною.

Напрямки діяльності

З появою пандемії наша робота сильно змінилась, і це ще одна прекрасна історія. У доковідні часи у нас була одна велика програма і четверо людей в команді, яка зараз зросла до майже 20 осіб і до більшої кількості великих програм та проєктів.

Ми вже четвертий рік розвиваємо культуру волонтерства в різних регіонах України через нашу програму “Агенти Волонтерства”, яку запустили ще у 2018 році. Це наша перша національна програма, яка почалася з 50 учасників, що представляли кожен регіон України. Протягом року ми навчали Агентів Волонтерства того, як розвивати культуру, як залучати людей, як розказувати про волонтерство так, щоб до нього хотіли бути дотичними. Найближчим часом ми запустимо четвертий набір. Агенти Волонтерства — наші координатори у містах, наші провідники у волонтерстві, які знають, що відбувається зі сферою у різних містах та які знайомлять місцевих мешканців з різними видами волонтерства. Агенти комунікують з громадськими організаціями та допомагають їм залучати волонтерів, завдяки чому показують тим, хто лише починає свій шлях у волонтерстві, що вони можуть знайти саме той напрям, який їм цікавий.

Розвивати культуру волонтерства в Україні допомагає нам омріяна Волонтерська Платформа. За роки нашої діяльності волонтерство справді стало звучати голосніше, про нього почали багато говорити. Це класно. Але, з іншого боку, волонтер, який хоче долучитись до можливості, просто не знає, куди йому йти та де шукати волонтерство. Ми створили свій Telegram-канал ще у 2018 році, де розповідали про волонтерські можливості в різних регіонах України. Але це обмежений ресурс, як і будь-яка інша соціальна мережа, адже якщо я з Одеси, Києва, Львова чи іншого великого міста, ймовірність того, що я догортаю до волонтерства в моєму місті — висока. Але якщо я, наприклад, із Жмеринки, то вона значно менша. Тому ми мріяли про Волонтерську Платформу, яка збере всі можливості волонтерства в Україні в одному місці. Платформа — це онлайн-ресурс, який ми разом з партнерами запустили у березні 2021 року, де кожен охочий може знайти волонтерство, не витративши на це більше п’яти хвилин. Завдяки Волонтерській Платформі до волонтерства в різних організаціях та проєктах долучились понад 12 тисяч людей, чим ми неймовірно пишаємось.

Ще один напрямок — це соціальна допомога, яка з’явилась після COVID-19. У час першого локдауну ми з командою їхали останнім потягом зі Львова в Одесу, тому що проводили навчальний модуль Агентів Волонтерства. На той момент ми не мали чіткого розуміння, що робити далі. Було два варіанти: зупинитися та перевести роботу в онлайн або запустити нові ініціативи, тому що ми потрібні нашим волонтерам та бенефіціарам. У команді жартують, що вибору і не було.

Тому ми увірвалися з новими проєктами. Запустився “Волонтерський центр допомоги під час коронавірусу”: проєкт, де гаряча лінія приймала запити на допомогу від людей, які у час карантину не могли вийти за продуктами, або іншими товарами першої необхідності. Волонтери доставляли все, що було потрібно, прямо до їхніх квартир. Центр допомоги надав можливість понад 3 500 бенефіціарам отримати консультацію та потрібну допомогу. Якраз на роботі з цією гарячою лінією ми зрозуміли, що більшість людей телефонує не за продуктами, а щоб розповісти про вірш, який прочитали в газеті, заспівати пісню, розказати, що “сьогодні я спекла яблучний пиріг по рецепту ще своєї бабусі”. Так ми зрозуміли, що людям потрібне спілкування.

У червні 2020 року запускається “Мій телефонний друг”. Це проєкт, який ми створили разом з UNICEF, у межах якого поєднуємо волонтерів, які хочуть спілкуватися з людьми телефоном, і бенефіціарів, які потребують розмов. Часто це літні люди, люди з інвалідністю, представники багатодітних сімей тощо. Волонтери спілкуються зі своїми підопічними двічі на тиждень, інколи частіше — про погоду, про коронавірус, про вакцинацію. Ми навчаємо волонтерів спілкуватися про соціально важливі теми, які потрібно доносити до бенефіціарів, тому що у більшості з них єдиний доступ до інформації — телефон і радіо. За весь час до проєкту долучилось близько 9 тисяч людей. Бенефіціари нам постійно пишуть, дзвонять, розповідають, мовляв “Моя волонтерка Марічка, вже стала мені другою онукою, так приємно спілкуватись”. Волонтери також говорять, про те, як ті з ким, вони спілкуються, стають їм, як рідні. Це дуже теплі відгуки, які допомагають команді рухатися далі та продовжувати робити те, що ми робимо.

Третій напрямок — це освітні програми, які існують у двох вимірах: освіта для волонтерів і освіта для громадських організацій. Однією з найвідоміших програм є Школа Волонтерства. Це дводенний захід, який навчає основ волонтерської діяльності: що таке волонтерство, чим воно відрізняється від благодійності, яка в нього історія тощо. На другий день учасники йдуть волонтерити разом із нашими тренерами. Практика буває дуже різною: якось ми робили будиночки для комах, іншим разом — прибирали сміття за містом. Люди, які вперше волонтерили, спочатку не розуміли, куди вони потрапили, але було цікаво спостерігати за їхньою трансформацією.

В освітньому напрямку нам допомагають наші волонтери: тренери Школи Волонтерства викладають на волонтерських засадах, випускники Шкільних Агентів Волонтерства проводять уроки з волонтерства для школярів. За три місяці їм вдалося навчити 1500 підлітків волонтерства у різних куточках України.

Так само ми навчаємо громадські організації волонтерського менеджменту, говоримо про те, що залучення волонтерів — це планування роботи, так само як і їхня підтримка та отримання зворотного зв’язку. Наша команда допомагає різним організаціям зрозуміти, як ефективно та професійно побудувати роботу з волонтерами.

Четвертий напрямок — це адвокація та робота з державою. Ми працюємо над тим, щоб були чіткі механізми того, як держава визнає волонтерство, як воно інтегрується в шкільну навчальну програму, як його зараховують при вступі до університету або під час практики тощо.

Подальші плани

Ми пишаємось сталістю нашої роботи. Саме тому ми хочемо продовжувати розвивати культуру волонтерства в Україні через освітні програми, розвиток волонтерства в регіонах, поширення телефонного волонтерства та посилення адвокаційних процесів. “Мій телефонний друг” буде продовжувати поєднувати волонтерів та самотніх людей, Агенти Волонтерства будуть розвивати культуру в регіонах, Шкільні Агенти Волонтерства будуть продовжувати свою роботу в школах. Волонтерська Платформа так само буде поєднувати громадські організації та волонтерів, а також на прикладах показувати, що волонтерство буває різним.

Останні роки довели, що волонтерство пройшло великий шлях і стало частиною життя кожного українця. Проте досі перед нами багато роботи: існує велика кількість стереотипів, яка заважає більшій кількості людей долучатися до волонтерства. Розвіювання цих стереотипів — це частина мандату Української Волонтерської Служби і ми наполегливо продовжуємо робити це разом із нашою спільнотою, яка налічує понад 35 тисяч активних волонтерів. А далі — буде невпинно збільшуватися.

--

--