Повернись живим

Свідомі
7 min readOct 4, 2021

--

Фото: Повернись живим

Ініціатори створення фонду розповідають: «Весна 2014-го перевернула наші життя так само, як і життя добровольців, військових та всієї країни. Ми, звичайні українці, змінили свої різні роботи на одну спільну — стати надійним тилом для захисників.

Сім років тому фонд відправив на фронт перші тепловізори і досі продовжує це робити. Але ми змінюємося разом з армією та тими завданнями, що перед нею стоять. Підлаштовуємось під потреби військових — тих, хто воює, та тих, хто повертається. Ми постійно аналізуємо проблеми війська, а нещодавно зробили масштабне дослідження причин, через які військовослужбовці звільняються з армії».

Фонд «Повернись живим» працює, щоб армія була ефективною. Про діяльність фонду розповіла колишня операційна директорка Наталія Калмикова.

Історія створення

Фонд «Повернись живим» з’явився як волонтерська ініціатива. Віталій Дейнега — один із засновників — спочатку використовував свої кошти на благодійність, а потім кинув клич про допомогу. І, власне, цей день — у травні — вважається днем створення фонду.

Спочатку допомога надавалась всім, чим необхідно, в тому числі і бронежилетами. Власне, так і назва виникла — «Повернись живим» («Вернись живым» тоді). Тому що це були такі слова, які можна було написати на бронежилеті, як меседж для тих, кому він передавався. Але досить швидко в комунікації з військовими виявилось, що є речі, які ефективніше будуть рятувати життя військовослужбовців. Хлопці попросили тепловізори, яких тоді в українській армії не було. Були трохи приладів нічного бачення у тих підрозділах, які виконували завдання разом з іноземними партнерами. І на сьогоднішній день дуже велика частина тепловізорів, які є на фронті, — це ті прилади, які передає фонд. Ми їх надаємо підрозділам на ротаційній основі з 2016 року. Тобто коли бригада заходить в район виконання завдань, приїжджає наш фахівець. Він знає територію, знає, скільки є обладнання, яке надала держава або інші волонтери, а ми видаємо ту кількість, яка необхідна для того, щоб перекрити всю лінію відповідальності цього підрозділу. Підписуються документи, акти прийому-передачі, які ми забираємо. А потім, коли бригада повертається до місця постійної дислокації, ми виїжджаємо і так само забираємо тепловізори, віддаємо їх на ремонт, на оновлення, на чистку. Бригаді, яка зайшла на місце минулої, видаємо інше обладнання. Таким чином ми можемо покривати велику кількість потреб за мінімальні кошти. Це дуже ефективний підхід. Міністерство оборони розпочало закупівлі тепловізорів в 2016 році. Минулого року закупівлі не було, тож ми чекаємо, поки міністерство повністю закриє всю потребу Збройних сил в тепловізійній техніці.

Через деякий час, крім тепловізорів ми почали постачати й інші технічні засоби: труби розвідника, біноклі, далекоміри, коптери тощо. Багато технічного приладдя, яке вкрай необхідне, яке ламається через часте застосування. Досить швидко, у 2015 році, у нас з’явилась перша бригада інструкторів з мінної безпеки. От, власне, з цього і розпочався другий етап розвитку фонду. Коли ми почали не тільки надавати обладнання, а й навчати. Сьогодні у фонді існує чотири напрямки військової підготовки: це мінна безпека, снайпінг, артилерія (стрільба з закритих позицій за допомогою програмного забезпечення «Armor» (або українською мовою «Броня»), яке ми постачаємо), навчання управлінню безпілотними літальними апаратами.

І ще така важлива складова — це розвиток лідерського потенціалу у Збройних силах, чим теж займається військовий відділ. У 2019 році у нас стартував проєкт з Львівською бізнес школою, у межах якого команда тренерів разом з нашими співробітниками проводить триденне навчання з лідерства та менеджменту для військовослужбовців рівня командир роти, командир окремого підрозділу. Сьогодні вже понад 500 військовослужбовців отримали свої сертифікати.

Розширення діяльності

Фонд ріс, розвивався, змінювався характер війни. І у 2017 році ми прийшли до того, що необхідно не тільки допомагати гасити пожежі й закривати ті дірки, які є, але й надавати органам військового управління інструменти для ухвалення рішень. Було створено аналітичний відділ. Перший звіт, який робив аналітичний відділ, — про військовий радіозв’язок у тактичній ланці. І цього року в тому числі за рекомендаціями, які були надані в дослідженні, було нарешті ухвалено рішення про уніфікацію засобів радіозв’язку. Аналітичний відділ далі розвивається, було підготовлено серію досліджень, в тому числі і велике дослідження, яке минулого року закінчилось, — «Чому військовослужбовці звільняються з армії?». Зараз на завершальному етапі дослідження щодо територіальної оборони. Дослідження готує наш аналітичний відділ на замовлення органів державної влади — Генерального штабу, апарату Ради нацбезпеки й оборони, інших органів сектору безпеки і оборони. Потім ми їм передаємо для того, щоб вони могли ухвалювати певні рішення, базуючись на аналітиці, на статистиці, на цифрах.

Приблизно в цей же час з’явився ветеранський відділ. Перший проєкт, до якого долучився фонд, був «Invictus games». Нас запросили стати співорганізатором, тож команда фонду розробляла алгоритм відбору учасників для того, щоб він був максимально прозорий, щоб досягти тієї мети, яка ставилась проєктом. По-перше, це безпосередня реабілітація учасників збірної, і вона навіть більш важлива, ніж спортивні результати. По-друге, це створення рольових моделей для інших ветеранів, де спорт — це спосіб інтегруватися назад у цивільне життя, спосіб пройти той складний психологічний етап після завершення служби.

Потім були великі проєкти такі, як «Warrioir games». На жаль, у цьому році змагання відмінили через коронавірус, але наступного року ми плануємо, що команди все ж вирушать на ці змагання.

Розвивається проєкт «Спортивні амбасадори». Ми вчимо спортсменів-ветеранів, які, наприклад, є учасниками збірної, як стати лідерами у своїх спільнотах, як навколо себе збирати ветеранів та військовослужбовців, аби допомагати їм також проходити реабілітацію через спорт.

Іншим напрямком роботи ветеранського відділу фонду є ветеранський бізнес. Минулого року за підтримки «Айрекс» стартував великий проєкт — ми його назвали «V-corp». Він полягав у цілому комплексі заходів. Спершу проводилася аналітика того, як держава має підтримувати ветеранський бізнес, а на її основі була розроблена концепція стратегії державної підтримки ветеранського підприємництва. Наразі Міністерство в справах ветеранів створило робочу групу, що, власне, займається розробкою стратегії, яку має затвердити Кабінет міністрів. Було оновлено Асоціацію ветеранів-підприємців, які мають лобіювати інтереси ветеранської бізнесової спільноти в органах державної влади. Було ініційовано створення міжфракційного об’єднання ветеранів для лобіювання інтересів зазначених груп, а також створено сайт-платформу «V-corp». Це менторський ресурс, де кожен ветеран-підприємець може зареєструватись і знайти собі ментора, тобто того підприємця, який вже має досвід і готовий ділитися ним, стати наставником для ветерана. Крім того, була ще створена лінія консультацій: юридичних, фінансових, бухгалтерських тощо. Проєкт завершився у межах гранту, але ми й далі працюємо у напрямку розвитку ветеранського бізнесу, адже віримо, що ветерани можуть створити потужну бізнес-спільноту і нову еліту України.

Весь цей час важливим інструментом фонду є наші медіа. Це сторінка у Facebook, яка сьогодні налічує понад 3 мільйони підписників (найбільша українська соціальна спільнота). Ми кожного дня публікуємо інформацію про події на фронті, в армії, про те, що відбувається у ветеранській спільноті. Інформуємо читачів, які, власне, і є тими людьми, що допомагають українській армії. Ми є інструментом, якому довіряють благодійники, мостом, який менеджерить кошти й застосовує їх оптимальним шляхом.

А зараз ми стоїмо на порозі створення нового сайту, який хочемо зробити як дуже нішеве медіа.

Періодично ми робимо великі кампанії соціальної реклами. Наприклад, разом із компанією «Uklon» мали проєкт — «14 днів для захисників», протягом яких кожна людина, яка користується додатком Uklon, може зробити донейт на підтримку Збройних сил. І 14-го жовтня Uklon ще сам перерахує певну суму, і ці кошти будуть використані для закупівлі мобільних комплексів спостереження. Автором розробки є наш співробітник Андрій Римарук.

Допомога армії та фонду

Найбільш напруженими роками були 2014 — 2016. Чим активніші бойові дії, тим напруженіше було постачання і активнішим суспільство. І, відповідно, наші можливості були більшими.

Зараз у нас є сталі надходження, що задовільняють запити, які є у військовослужбовців. Але завжди можна зробити краще. Тому ми постійно працюємо над тим, щоб у наших співвітчизників була можливість допомагати армії, адже виступаємо за розвиток культури благодійності в Україні. Саме відчуття причетності насправді є дуже важливим у розвитку громадянської свідомості, тому однозначно ми продовжуємо шукати способи збільшення надходжень. Ми обираємо найбільш ефективні способи використання цих коштів для посилення обороноздатності України. І кожна людина, яка надіслала 10, 15, 20, 200 гривень, — є пазликом у великому полотні благодійності та підтримки армії.

Ми вдячні тим нашим благодійникам, які підписались на регулярну розсилку. Така можливість у наших реквізитах є, і це прям дуже круто, тому що це історія про сталість, про те, що людина вибрала постійно допомагати своїй армії, а не казати: «Та я там заплатив 1,5% військового збору». Ми розуміємо, що бюджет України все одно не дозволяє повністю покривати потреби армії. Тому дуже цінним є ось таке свідоме рішення будь-якого громадянина України. Або не громадянина України, тому що нам допомагають не тільки співвітчизники.

Взаємодія з владою

Взаємодія з владою передбачає те, що ми, в інтересах Збройних сил, або вступаємо у співпрацю, якщо дії влади спрямовані в інтересах обороноздатності України, або критикуємо їх, адже це питання ефективності і життя наших військовослужбовців. Ми співпрацюємо і з Міністерством оборони, і з Генеральним штабом, і з апаратом Офісу Президента, і з апаратом РНБУ, тобто з усіма структурами, які діють у сфері безпеки й оборони. Колись тісніше, колись — більш конфліктно, тому що ми віримо в те, що держава має виконувати свою роботу.

Команда фонду

У нашій команді зараз близько тридцяти осіб, у кожному відділі по-різному. Найбільший відділ — військовий, де є інструкторські групи. Це все люди, об’єднані спільною місією і цінностями. У цьому і є сила фонду. Я іноді кажу, що, якщо в якихось інших організаціях люди кажуть, «це не моя задача», то в нас навпаки — «це моя задача», «ні, це моя» тощо. І це насправді дуже круто. Люди горять, люди хочуть, люди приходять «to make а difference» — творити зміни. На сайті у нас буде оновлена сторінка, де можна буде побачити команду, подивитися, з ким контактувати, хто за що відповідає. Я вважаю, що визнання людей, які працюють, є дуже важливим.

Звітність фонду

Одна з наших засад — прозорість. У нас є онлайн-звітність про кожну одиницю того, що ми передали на фронт, і про кожне надходження. З самого початку, з 2014 року, цей оновлюваний документ є у вільному доступі. Можна прийти і знайти: «Ось тут я гроші прислав і видно, що вони передали на схід». Можна також подивитися документи, фотографії. Ми дуже прискіпливо до всього ставимось, адже це історія про довіру.

Минулого року ми випустили річний звіт про роботу. Наступний річний звіт планується в січні.

--

--